Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-02@17:33:28 GMT

نام دیگرش عشق بود

تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۴۹۹۵۹

نام دیگرش عشق بود

با آنکه انقلاب نیما به دگرگونی‌های اساسی در شکل و درون‌مایه شعر فارسی معاصر انجامید و هواداران پرشوری برای خود یافت؛ جریان سنت‌گرای شعر فارسی نیز توانست به حیات خود ادامه دهد و شاخه پربار و تنومندی از درخت شعر فارسی معاصر باشد.

می‌دانیم که دگرگونی‌های شعر امروز، ریشه در تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دوره مشروطه دارد و در آن روزگار کوشش‌های محدودی در حوزه نوآوری در ساخت شعر فارسی از سوی کسانی همچون میرزاده عشقی، ابوالقاسم لاهوتی، شمس کسمایی، تقی‌ رفعت و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. صورت پذیرفت. هم‌زمان با پیشنهاد نیما و آغاز انقلاب ادبی او، شاعران سنت‌گرایی مانند پرویز ناتل خانلری، پژمان بختیاری، امیری فیروزکوهی، محمدحسین شهریار، حبیب یغمایی، حمیدی شیرازی و... که چندان پایبند عدول از معیارهای صوری شعر سنتی نبودند، می‌کوشیدند با همان ساختارهای کهن، چراغ شعر سنت‌گرای فارسی را روشن نگه دارند.
در کنار این شاعران، کسانی همچون گلچین گیلانی، فریدون توللی، ابتهاج، نادر نادر‌پور و فریدون مشیری، میانه‌روهایی بودند که میان شعر سنتی و قالب‌های نوپدید به تجربه‌اندوزی و طبع‌آزمایی سرگرم بودند. شکل ذهنی غزل‌های کسانی مانند ابتهاج که در این دوره به قالب‌های سنتی روی آورده بودند، همان شکل ذهنی غزل‌های سنتی بود. اندکی بعد، منوچهر نیستانی، حسین منزوی، سیمین بهبهانی، محمدعلی بهمنی، محمد ذکایی، اصغر واقدی و... با پیش چشم داشتن آموخته‌های شاعران میانه‌رو و ایجاد تازگی‌هایی در زبان و بیان، دوره تازه‌ای را در حیات شعر سنت‌گرا رقم زدند. این شاعران می کوشیدند تا هم از نظر شیوه‌های بیان، نوع تعابیر، تصویرها و هم از جهت نوع نگاه به جهان پیرامون خویش، دگرگونی‌ها و تازگی‌هایی در شعر خود ایجاد کنند و فضای شعر خود را بیشتر با مفاهیم و ضرورت‌های زمانه خود هماهنگی دهند.
از میان این شاعران، نیستانی، منزوی و بهبهانی نوآورترین شاعران معاصر در قالب‌های سنتی به شمار می‌آیند و از اینان، نیستانی از مبتکرین غزل‌‌پردازان زمان خویش است و در شعرهایش (غزل‌های نو) تلاش فراگیرش در مسیرِ رسیدن به فرم و ساختاری تازه‌ در غزل، گسترش امکانات و افزودن بر توانمندی‌های شکلی و درون‌مایه‌ای این قالب، چشم‌گیر است. نیستانی در مجموعه‌های شعر دیروز، خط فاصله و دوِ با مانع گونه‌ای شکل متفاوت را در قالب غزل آزمود.
تلاش‌های این نوآوران به پدیدآمدن نوعی تازه در غزل انجامید که به غزل نو شهرت یافت. غزلی که به‌دنبال رهاشدن از کلی‌نگری و کلی‌گویی، شکستن تنگناهای ذهنی و بیانی و تعبیرات نخ‌نما شده و کلیشه‌ای بود و سرایندگان آن می‌خواستند تا با بهره‌گیری از امکانات و عناصر شعر امروز، به کشف و شهودی تازه و شناختی معاصر از انسان و جهان دست یابند. غزل نو عرصه درآمیختن عاطفه و احساس با رویکردهای اجتماعی شد. عاطفه‌ای که در روند شکل‌گیری این گونه از غزل، توانست چیرگی خود را بر جنبه‌های جامعه‌گرایانه سروده‌ها تحمیل کند.
در جریان غزل نو یا غزل نئوکلاسیک، پس از نقش پیشگامانه نیستانی، نوآوری‌ها و فراروی‌های حسین منزوی از ساحت مرسوم غزل، چشم‌اندازی دل‌فریب و روح‌نواز پیش روی خوانندگان این گونه شعری گشود. غزل حسین منزوی که سامانه عاطفی شعر او غنا و طراوت و تازگی یگانه‌ای داشت، در شعر معاصر ما جایگاه بلندمرتبه دارد. عشق، اصلی‌ترین محور شعر منزوی است و گشاده‌دستی او در توصیف زن/ معشوق و بیان لطیف تغزل‌هایی که گاه سر به عریانی می‌گذارند؛ زبان پرتوان و بدایع و بدعت‌هایش در تصویرهایی بکر از عشق و لحن حماسی عاشقانه‌هایش نامش را برای همیشه در تاریخ شعر فارسی ماندگار کرده است.
بسیاری از سروده‌های او که در دایره غزل نو جای می‌گیرند، جز قالبِ شعر و وزن و قافیه، در همه عناصر دیگر شعر، از اندیشه گرفته تا زبان، تخیل، تصویر، احساس، عاطفه، موسیقی و تعبیرات از نوگراترین سروده‌های روزگار خودش به شمار می‌روند.

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: شعر فارسی شعر سنت غزل نو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۴۹۹۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه‌اندازی مدرسه هنر در کاشان

رئیس سازمان فرهنگی اجنماعی ورزشی شهرداری کاشان از راه‌اندازی راه‌اندازی مدرسه هنر در فرهگسرای خانواده کاشان خبر داد. - اخبار استانها -

محمدعلی فرجی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کاشان، ضمن اشاره به  آغاز به کار طرح مدرسه هنر در فرهنگ‌سرای خانواده کاشان اظهار داشت: این طرح که با هدف دانش‌افزایی در موضوعات علمی، هنری و مهارتی و همچنین ارتقای شور و نشاط دانش‌آموزان از سوی فرهنگ‌سرای خانواده در حال برگزاری است، میزبان گروه‌های دانش‌آموزی خواهد بود.

وی افزود: بازدید و آشنایی دانش‌آموزان با هنرهای سنتی قلم‌زنی، زری‌بافی، سفال و خوشنویسی با هدف احیا و پویایی این‌گونه مشاغل و ایجاد انگیزه برای یادگیری و کسب درآمد از این حرف سنتی از جمله بخش‌های اصلی این طرح است.

وی ضمن اشاره به اقدامات صورت گرفته در مدرسه هنر خاطر نشان کرد: دانش‌آموزان با شرکت در طرح «مدرسه هنر» در کنار بازدید، تجربه کار با سفال به صورت دستی و با چرخ سفالگری و قلم‌زنی در سطح پایه را کسب می‌کنند.

رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری کاشان آغاز به کار طرح مدرسه هنر در فرهنگ‌سرای خانواده کاشان ابراز داشت: انجام آزمایش‌های علمی به سبک کیمیاگری و مشاهده واکنش‌های شیمیایی، بازی‌های آبی، نقشه گنج و بازی‌های فکری و هیجانی بخش دیگری از مدرسه هنر است.

نخستین مجموعه فرهنگی ورزشی جوشقان استرک کاشان پس از 45 سال افتتاح شد

فرجی با بیان اینکه فرهنگ‌سرای خانواده در فضایی سنتی و دلنشین با ارائه طرح‌های آموزشی و تفریحی متنوع ، آماده میزبانی از گروه‌های دانش‌آموزی به صورت اردوهای یک روزه و همچنین جشن‌های دانش‌آموزی در روزهای پایانی سال تحصیلی است، گفت: علاقه‌مندان برای اطلاع از جزئیات برنامه‌ها و کسب اطلاعات بیشتر به این مجموعه واقع در خیابان آیت‌اله کاشانی، کوی ملک‌آباد مراجعه و در ساعات اداری با شماره تلفن 55467624 تماس بگیرند.

انتهای پیام/801/

دیگر خبرها

  • راه‌اندازی مدرسه هنر در کاشان
  • افتتاح اقامتگاه سنتی دربند در مهدیشهر
  • روش تهیه ترشی سیر به روش سنتی آذربایجانی
  • برگزاری محفل شعر گویشی شاعران بختیاری در دزفول
  • (ویدیو) فرآیند تهیه ترشی سیر به روش سنتی یک خانواده روستایی آذربایجانی
  • نقشه راه سرمایه‌گذاری در چهارمحال و بختیاری تدوین شده است
  • شعر فارسی فلسطین به دست عرب زبانان نمی‌رسد
  • زیباترین شعر‌ها از شاعران بزرگ و معاصر درباره معلم به مناسبت روز معلم
  • تل‌آویو سست تر از خانه عنکبوت/ رژیم صهیونیستی چطور منزوی شد؟
  • خاطره مجری برنامه مشاعره از شاعران بنام ایران