Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-02@23:08:07 GMT

سلطان غزل معاصر در انزوا

تاریخ انتشار: ۱ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۷۷۷۶۴

سلطان غزل معاصر در انزوا

یکم مهرماه سالروز تولد شاعری است که خود را همزاد پاییز می خواند، حسین منزوی انسانی پاییزی بود. شاعری که پیش و پس از مرگ منزوی باقی ماند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، زمانی که رشته زبان و ادبیات فارسی را برای ادامه تحصیل در رشته جامعه شناسی ترک کرد، کسی گمان نمی‌کرد منزوی شاعری مؤثر و مبتکر در عرصه غزل معاصر شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ابتکار او در غزل به حدی است که وی را سعدی معاصر نامیده‌اند. منزوی با انتشار کتاب «حنجره زخمی غزل»، در سال ۵۰ نوید ظهور شاعری خوش قریحه را داد. علی بابا چاهی شاعر، نویسنده و منتقد درباره این کتاب او که موفق به دریافت اولین جایزه ادبی فروغ فرخزاد شد، گفته است: "وقتی حنجره زخمی تغزل منتشر شد من از جمله افرادی بودم که نقدی بر آن نوشتم که در مجله تهران مصور آن زمان چاپ شد. در آن نوشته نوید دادم که شاعری با طراوت و غنای روحی پا به عرصه گذاشته است؛ که این پیش بینی درست از آب درآمد. "

اگر بخواهیم در میان ویژگی‌های منزوی به دنبال برجسته‌ترین خصلت بگردیم، باید بگوییم که او احیاگر غزل در دوره معاصر است. با پیدایش قالب‌های نیمایی و سپید در دهه ۴۰ و۵۰ بیشتر شاعران به این قالب‌ها روی آوردند و کمتر کسی گمان می‌کرد قالب سنتی غزل مجدداً بتواند روی پای خود ایستاده و مطرح شود. وقتی شاملو، فروغ فرخزاد و اخوان ثالث در قالب‌های نوظهور قلم می‌زندند مرگ غزل برای همگان مسجل گردید تا اینکه منزوی سخن از غزل و عشق را به میان کشید. خود در این باره گفته است: "عمری برای ستایش عشق گلو پاره کرده‌ام. "

منزوی زندگی عاری از عشق را مساوی عدم قلمداد می‌کرد و همچون حافظ عالم هستی را طفیل وجود عشق در نظر می‌گرفت. به تدریج که صلای عشق در شعر منزوی به صدا در آمد او را شاعر آمیخته با عشق خواندند. این امر مورد اشاره خود وی نیز قرار گرفته است وقتی که گفت: "نام من عشق است، آیا می‌شناسیدم؟ "

منوچهر آتشی درباره این ویژگی منزوی نوشته بود: "همیشه عاشق" لقبی است که همواره به دنبال شاعری منزوی آورده‌ام. این عاشقی یا استعداد عاشق شدن مثل چشمه‌ای است که از گوشه‌ای از وجود او می‌جوشد و به تطهیر و تصفیه جان و جمال و امحای بدی‌های حیات او موج می‌زند. این عاشقی مثل تبی همیشگی نیز هست که او را ملتهب نگاه می‌دارد و از همه مهم‌تر اینکه حواس او را تندی و تیزی می‌بخشد.

اشاره به این نکته ضروری است که توجه منزوی به غزل او را از سایر قالب‌های شعر فارسی غافل نکرد. اشعار باقی مانده از او نشان می‌دهد که در سرودن شعر نیمایی و سپید نیز چیره دست بوده است. در واقع منزوی شاعری است که در میانه سنت و نوگرایی قرار گرفت و گویی دو دنیای متناقض را در کنار هم پذیرفت. اگرچه منزوی شهرت خود را مدیون سرودن غزل‌های زیبا و دلنشین است اما در غزل‌هایش نیز می‌توان تأثیر نیما و شاعران نوپرداز را مشاهده کرد.

روی دیگر آفرینش ادبی منزوی ترانه سرایی است. ترانه‌های منزوی در کنار زبان ساده و روان از ارزش ادبی نیز برخوردار هستند، به همین دلیل مورد توجه بزرگان موسیقی از جمله علیرضا افتخاری و همایون شجریان قرار گرفتند.

علاوه بر این تولد در زنجان، تسلط بر زبان ترکی و علاقه شخصی منزوی به شهریار او را به ترجمه «حیدر بابایه سلام» واداشت که به تاکید اساتید ادبیات می‌توان آن را بهترین و شاعرانه ترین ترجمه صورت گرفته از این اثر محسوب کرد. در واقع خلاقیت او در ترجمه این کتاب، بیان آن در قالب شعر نیمایی است.

دیگر اثر این شاعر کتاب «با عشق در حوالی فاجعه» است. این کتاب شامل مجموعه غزل‌های منزوی است که به نوعی قوی‌ترین و بهترین مجموعه شعر او نیز به حساب می‌آید. همچنین این ترک پارسی گوی، که کتابی در تحلیل و بررسی اشعار شهریار است، از شوکران و شکر، با سیاوش از آتش، از کهربا و کافور، به همین سادگی، از ترمه و تغزل و از خاموشی‌ها و فراموشی‌ها دیگر آثار برجای مانده از این شاعر هستند.

نمی‌توان از آثار و تأثیرات این شاعر گفت اما از منزوی بودن او سخن نگفت. در میان شاعران معاصر بیشترین کم لطفی در حق منزوی صورت گرفته است. این در حالی است که محمد علی بهمنی در خصوص اشعار او گفته است: "منزوی به خاطر نگاه ویژه‌ای که داشت، حرف‌هایش برای خودش نبود، در شعرش حرفی داشت که به درد فرداها می‌خورد. "

کد خبر 445607

منبع: ایمنا

کلیدواژه: غزل شعر و ادبیات شعر معاصر شعر نو شاعران حسین منزوی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۷۷۷۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رونمایی از پوستر هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار

به گزارش خبرگزاری مهر، پوستر هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار با حضور معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استانداری، مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران و جمعی از مسؤولان در گرگان رونمایی شد.

این رویداد ملی با حضور هنرمندانی از سراسر کشور و به همت اداره‌کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان و همکاری و همراهی دستگاه‌های اجرایی استان، با هدف تبیین ارزش‌های والای انسانی و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت برگزار می‌شود.

«جلوه‌های ایثار و شهادت در دوران انقلاب و دفاع مقدس»، «جلوه‌های ایثار و شهادت در زندگینامه شهدا، ایثارگران، شهدای محور مقاومت (شهدای مدافع حرم)، شهدای امنیت، سبک زندگی ایثارگرانه و ایثار اجتماعی در دوران معاصر»، «جلوه‌های ایثار و از خودگذشتگی همسران معظم جانبازان، آزادگان و خانواده‌های معظم شهدا در دوره معاصر» و «جلوه‌های ایثار و شهادت در مقاطع مختلف تاریخی به خصوص تاریخ معاصر انقلاب» از مهمترین موضوعات این دوره از جشنواره است.

هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار با دبیری محمد کرم‌الهی در ۲ بخش صحنه ای و خیابانی از روز سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ به مدت ۴ روز در تالار فخرالدین اسعد گرگانی برگزار خواهد شد.

کد خبر 6093882 فریبرز دارایی

دیگر خبرها

  • خانه سهراب سپهری؛ شاعری از جنس طبیعت + فیلم
  • تجلیل از برگزیدگان جشنواره «طنز پهلو» در زادگاه پدر طنز معاصر ایران
  • نقشه راه سرمایه‌گذاری در چهارمحال و بختیاری تدوین شده است
  • پوستر هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار رونمایی شد
  • رونمایی از پوستر هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار
  • «همتی» در نقاب رییس بانک مرکزی سوئیس/سلطان چاپ پول چه کرد؟
  • چرا باید از شکستن حکم اعدام بابک زنجانی استقبال کنیم؟
  • زیباترین شعر‌ها از شاعران بزرگ و معاصر درباره معلم به مناسبت روز معلم
  • بازدید رایگان از موزه هنرهای معاصر در روز معلم
  • تل‌آویو سست تر از خانه عنکبوت/ رژیم صهیونیستی چطور منزوی شد؟